KLANTCASES
wat klanten over
ons zeggen
PRODUCTEN & DIENSTEN
vandaag klaar zijn voor
de zorg van morgen
CARRIÈRE
hier begint jouw nieuwe
ICT-uitdaging
Recentelijk is in het St. Antonius Ziekenhuis een nieuw EPD (Epic) in gebruik genomen. Daarbij is tevens de wijze waarop in GLIMS de registratie en rapportage van de morfologie van een beenmergaspiraat wordt geregeld, vernieuwd en verbeterd.
Wat is een beenmergpunctie?
Beenmergpuncties worden gedaan bij verdenking van hematologische beenmergziektes, bij follow-up van leukemie en bij stadiëring van lymfomen.
Uitstrijken van de beenmerg worden beoordeeld door vakspecialisten Morfologie van het klinisch chemisch laboratorium. Hun rapportage wordt nagekeken door de hematoloog, die als eindverantwoordelijke de resultaten autoriseert.
De oude situatie
Voorheen werd het handmatig tellen van de beenmergpreparaten uitgevoerd met een celteller voorzien van een ouderwetse printrol. Alle tellingen moesten handmatig worden overgeschreven van de printrol en worden overgenomen in een Excel verslag. Na autorisatie werd het verslag als PDF in het ZIS bijgevoegd. Dit zijn bewerkelijke, tijdrovende en foutgevoelige stappen en zorgde ervoor dat het definitieve rapport vaak lang op zich liet wachten. Bovendien werd op deze manier het document niet in GLIMS (het LIS van het KCL van Antonius) opgeslagen.
De voorbereidingen om het nieuwe EPD van Epic te gaan gebruiken en het feit dat de oude celtellers gebreken gingen vertonen waren een goede aanleiding om naar de mogelijkheden van verslaglegging in GLIMS te gaan kijken en het slim en efficiënt in te richten.
Een nieuwe manier van werken
Met de nieuwe werkwijze wordt gebruik gemaakt van de ingebouwde celteller in GLIMS, waarbij automatisch de duplotellingen kunnen worden gemiddeld en alle verdere berekeningen direct verlopen. Ook wordt het uiteindelijke beenmergverslag volledig in GLIMS samengesteld.
Zodra het verslag in GLIMS compleet en geconfirmeerd is, wordt het rapport als één geheel over de reguliere koppeling naar Epic gestuurd. Er is dus geen extra bijlagekoppeling nodig. In Epic is het verslag direct zichtbaar voor de aanvragend hematoloog. Duidelijk wordt vermeld of het om een voorlopig dan wel geautoriseerd verslag gaat.
Één van de applicatiebeheerders GLIMS had al wat voorwerk verricht en Hans Heideman, consultant laboratoriumsystemen bij PinkRoccade Healthcare, werd gevraagd om dit project in samenwerking met de kernanalist van Bijzondere Morfologie te realiseren en efficiënter te maken.
Tijdwinst en efficiëntie
Deze nieuwe manier van werken levert veel winst in doorlooptijd op en is veel efficiënter. De grootste winst is dat beenmergverslagen nu direct na beoordeling van de monsters zichtbaar zijn in Epic. Tevens zijn allerlei handmatige en foutgevoelige tussenstappen vervallen. Alles bij elkaar een aanzienlijke kwaliteitsverbetering. Door een Agile aanpak kon het project in een relatief korte tijd gerealiseerd worden.
Contact
Bent u geïnteresseerd in wat PinkRoccade Healthcare voor uw lab kan betekenen? Neem dan contact op met Hans Heideman (06 4339 2640) of Birgit Brouwer (06 4339 2540. Wij gaan graag met u in gesprek.
PinkRoccade is een partner die goed zicht heeft op de ontwikkelingen van vandaag en morgen en deze vandaag weet toe te passen. Zo dragen wij bij aan de doelstellingen van onze klanten. Wij hebben passie voor de zorg. Samen met klanten uit de zorgsector creëren we toekomstbestendige oplossingen. Wij zijn ervan overtuigd dat het inspelen op en slim toepassen van technologische ontwikkelingen de sleutel tot succes is. Zo zijn onze klanten klaar voor veranderingen en kunnen zij zich focussen op hun primaire taken.
Met PinkRoccade bent u vandaag klaar voor de zorg van morgen.