KLANTCASES
wat klanten over
ons zeggen
PRODUCTEN & DIENSTEN
vandaag klaar zijn voor
de zorg van morgen
CARRIÈRE
hier begint jouw nieuwe
ICT-uitdaging
Vorige week werd bekend dat ziekenhuizen sinds begin dit jaar ruim driehonderd datalekken hebben gemeld. Dat zijn er nogal wat. En niet alleen in de ziekenhuizen speelt dit: ruim 25 procent van alle datalekken die in 2016 gemeld werden komen van zorgorganisaties. Vanaf 1 januari 2016 is de Meldplicht Datalekken van kracht. Organisaties moeten een melding maken als privacygevoelige gegevens ongewenst buiten de organisatie terechtkomen of door onbevoegden kan worden ingezien. Voorbeelden van datalekken in het nieuws laten zien dat dit regelmatig gebeurt. Denk aan een gestolen laptop uit huis en een harde schijf uit een kofferbak.
Het ‘oeps’-moment
Meer dan 80 procent van de datalekken wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Zo zien we voorbeelden van gestolen laptops en harde schijven, maar ook USB-sticks die vermist worden of medische gegevens die onbeschermd per e-mail worden verzonden. Uiteraard doen mensen dit niet met opzet. Zodra duidelijk wordt dat het fout is gegaan, komt er dat ‘oeps’-moment. Achteraf is het dan logisch dat het fout is gegaan, maar soms blijft men hangen in oude patronen: ‘ik doe dit al heel lang op deze manier en het is nog nooit fout gegaan’. Daarom is het belangrijk om medewerkers in de organisatie op te leiden om zorgvuldig om te gaan met privacygevoelige gegevens en alert te zijn op zaken die fout kunnen gaan. Wanneer iedereen bewust omgaat met persoonsgegevens, voorkomen we samen veel ellende.
Hoe help je jouw medewerkers en je organisatie vooruit?
Investeer in de kennis en vaardigheden van medewerkers. Communicatie. Communicatie. Communicatie. Omdat mensen veel leren van hun eigen fouten, kan een test medewerkers sneller bewust maken. Ook is het belangrijk om zo concreet mogelijk te zijn door voorbeelden binnen de organisatie actief uit te wisselen en te voorkomen dat potentiële datalekken onder het spreekwoordelijke tapijt worden geveegd. Een (klein) datalek helpt je als organisatie verder in het verbeteren van de bewustwording in jouw organisatie. Bespreek het en zorg ervoor dat dezelfde fouten niet opnieuw gemaakt worden. Voorkomen kan niet; het is niet de vraag of er ooit een datalek binnen de organisatie voorkomt, maar wanneer. Zorg ervoor dat je je zicht vergroot: richt processen in om potentiële datalekken te detecteren en er actief op te handelen.
PinkRoccade is een partner die goed zicht heeft op de ontwikkelingen van vandaag en morgen en deze vandaag weet toe te passen. Zo dragen wij bij aan de doelstellingen van onze klanten. Wij hebben passie voor de zorg. Samen met klanten uit de zorgsector creëren we toekomstbestendige oplossingen. Wij zijn ervan overtuigd dat het inspelen op en slim toepassen van technologische ontwikkelingen de sleutel tot succes is. Zo zijn onze klanten klaar voor veranderingen en kunnen zij zich focussen op hun primaire taken.
Met PinkRoccade bent u vandaag klaar voor de zorg van morgen.